Prajitura turta dulce

În preajma sărbătorilor de iarnă m-am tot gândit ce desert aș putea face, care să fie suficient de atractiv pe langă tradiționalele prăjituri de Crăciun (prajitura cu nucă, cozonaci etc). 🎅🏽

Turta dulce este una din variantele atractive, cu forme diverse și condimente (scorțișoară, nucșoară, cuișoare) pe care le asociem de obicei cu Crăciunul și care încântă copiii și adulții de fiecare dată. Deși turta dulce e una dintre cele mai simpatice variante, uneori e uitată într-o cutiuță dupa o zi-două.

Cautând să îmbin gusutul specific al turtei dulci cu textura unui chec, am găsit rețeta perfectă pe un blog de gătit. Spun că este rețeta perfectă pentru că îndeplinește condițiile esențiale pentru mine: puține vase murdare, puține proceduri de încorporare a ingredientelor și pregătirea rapidă.

Rețeta originală este facută folosind măsurile specific-americane de tip “cup” pe care le-am transformat în g. /ml.

În rețetă veți observa probabil două ingrediente mai rar folosite sau cu care nu sunteți obișnuiți – melasa și piureul de mere.

Melasa este un produs lichid-vâscos, rezultat în urma prelucrării trestiei de zahăr, și poate fi găsit în plafare sau online. Are un gust specific și o puteți folosi pentru a da un gust deosebit mai multor prăjturi.

Piureul de mere poate fi făcut în casă sau cumpărat deja preparat din magazine. Eu de obicei îl cumpăr din Carrefour sau DM. Este un înlocuitor eficient pentru unt și ouă și un îndulcitor perfect. Pentru că nu veți folosi în prăjitură o cantitate așa mare, puteți folosi cantitatea rămasă la micul dejun, în iaurt, cereale, ca desert etc.

Ingrediente

 • 180 g făină albă
 • 100 g zahăr brun
 • 1 praf de sare
 • 1,5 lingurițe praf de copt
 • 1,5 lingurițe ghimbir
 • 1,5 lingurițe condimente (scorțișoară, cuișoare, nucșoară)
 • 60 ml ulei
 • 100 ml melasă
 • 100 ml piure de mere
 • 100 ml apă
 • tavă cu diametrul de 20 de cm

Instrucțiuni

 1. Amestecați toate ingredientele uscate într-un bol mare
 2. Amestecați ingredientele umede în alt bol
 3. Adaugați amestecul umed peste cel uscat și amestecați bine până nu mai rămân urme de faină sau cocoloașe. Ar trebui să rezulte o compoziție curgătoare.
 4. Turnați compoziția în tavă și introduceți-o în cuptorul încălzit în prealabil la ~180 grade pentru 30-40 de minute (în funcție de cuptor)
 5. Folosind o scobitoare, puteți testa mijlocul prăjiturii pentru a vă asigura că este făcută.

Bon Appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: