Când eram copil, mâcam la ocazii speciale ciorbă de burtă. Tocmai pentru că se întâmpla destul de rar, mă bucuram mult de gustul ușor acrișor dar gras datorită smântânei și mai ales de gustul de usturoi. Până când… trebuia să mestec bucătile de burtă! 👀 😝
În ciuda faptului că majoritatea consideră că în Moldova (eu fiind din Galați) se folosește smântâna în orice mâncare, în familia mea ciorbele erau limpezi, nici urmă de smântână. Așă că mi-am făcut curaj destul de greu să o introduc în mâncare.
După ce am aflat despre aceste minunate ciuperci pleurotus, m-am gândit că ar fi o idee bună să încerc și eu o variantă de post/ vegană a ciorbei de burtă din copilărie.
Ciupercile pleurotus sunt deosebite în sensul că au o consistență mai “texturată”, mai consistentă ca cea a surorilor champignon. Ce-i drept, sunt mai rar găsite prin piețe, eu de cele mai multe ori achiziționându-le din supermarket pentru aproximativ 6-7 lei, 500 de grame.
Dacă nu găsiți ciuperci pleurotus, puteți să le înlocuiți fără probleme cu champignon, singura diferență fiind textura și aspectul.
În momentul preparării ciorbei, atunci când adăugați ciupercile peste apa care fierbe, rezistați tentației de a mai adăuga apă, dacă vi se pare că sunt multe ciuperci. În timpul fierberii își vor mai reduce dimensiunea.
În plus, trebuie să ma credeți pe cuvânt, am căzut eu în această capcană… și a ieșit, cum ar spune românul – zeamă lungă 😁

Ciorbă de "burtă" (ciuperci pleurotus)
Ingrediente
- 500 g ciuperci pleurotus
- 1,5 litri apă
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 3-4 linguri ulei
- 3 bucăti gogoșar la oțet
- 2-3 căței de usturoi
- 3-4 linguri oțet
- 150-200 ml smântână vegetală
- sare
- piper
Instrucțiuni
- Spălați rapid sub jet de apă ciupercile. Procedura trebuie făcută rapid pentru ca ciupercile să nu absoarbă multă apă
- Tocați codițele bucățele mici pentru că acestea fierb mai greu. Tăiați feliuțe subțiri "pălăriile" ciupercilor
- Tocați ceapa mărunt
- Dați morcovul pe răzătoarea mică
- Tăiați feliuțe subțiri gogoșarul
- Într-o cratiță, căliți pentru 5-7 minute ceapa, gogoșarul și morcovul, în câteva linguri de ulei
- Adăugați apa
- Când apa începe să fiarbă, adăugați ciupercile și lăsați la fiert pentru 25-30 de minute
- Treceți usturoiul prin presă, adăugați oțet (după gust), sare și piper, și opriți focul
- Adăugați încet smântâna dacă e o variantă mai lichidă. Dacă e mai cremoasă și mai ales dacă e rece, vă recomand să o amestecați într-un castron cu câteva polonice de lichid pentru a uniformiza temperatura. Altfel, există posibilitatea să se fragmenteze când o adăugați în ciorbă
- Amestecați bine și gustați pentru a vă asigura că are suficientă sare/ piper/ oțet
delicioasă! într-o variantă lacto-ovo-vegetariană am păcălit un împătimit de ciorbă de burtă… a fost convins că era burtă de vită!…
mă bucur că v-a plăcut! 🙂