Dacă nu ați îndrăznit să o încercați până acum, neaparat trebuie să faceți cunoștință cu varza de Bruxelles care este la fel de bună pe cât e de drăguță😄
Varza de Bruxelles face parte din familia cruciferelor alături de broccoli, conopidă și sora mai mare, varza pe care o cunoaștem cu toții. Pe cât e de mică, pe atât e de plină de vitamine și nutrienți. Conform informațiilor disponibile, 100 g de varză de Bruxelles oferă 195% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina K și 125% din DZR de vitamina C.

Pentru că nu este una din legumele tradiționale în bucătăria românească, multe persoane nici măcar nu o remarcă în supermarketuri sau aleg să o ignore pentru că nu știu cum să o prepare.
Urmărindu-i pe cei de la TheHappyPear, am decis să reproduc una din variantele propuse de ei în videoclipul acesta. Este vorba de varianta gătită în stil asiatic care e și foarte rapidă (~15 minute).


Varză de Bruxelles în stil asiatic
Ingrediente
- 500 g varză de Bruxelles
- 1-2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingură ghimbir proaspăt tocat / ghimbir pudră
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 ardei chilli tocat sau 1 linguriță fulgi chilli
- 2 linguri ulei susan
- 2 linguri sos soia
- 1 lingură sirop de arțar/ agave
Instrucțiuni
- Pentru pregătirea verzei, putem îndepărta primul rând de frunze dacă e necesar, spălăm bine varza, îndepărtăm o bucățică mică de cotor și tăiem fiecare mini-varză în 4 sferturi
- Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare, turnăm 1-2 linguri ulei de floarea soarelui și o adăugăm pe foc până se încinge uleiul foarte bine
- Adăugăm ghimbirul, usturoiul și chilli peste ulei și amestecăm ~30 de secunde (nu e nevoie de ceas 🙂 doar să nu lăsați foarte mult pe foc pentru a nu se arde condimentele)
- Adăugăm varza de Bruxelles și amestecăm bine 1 minut
- Adăugăm uleiul de susan, sosul de soia și siropul de arțar/ agave
- Lăsăm pe foc încă 5-10 minute amestecând din când în când, până se mai evapora din lichid și varza se pătrunde puțin. Nu lăsăm prea mult pe foc pentru că varza de Bruxelles, gătită prea mult se înmoaie destul de mult și capătă un gust de varză clasică.
Pingback: De unde isi iau calciul veganii?! - Erbivorul - Nutritie