Mâncarea de păstăi îmi aduce aminte de săptămânile din vacanța de vară petrecute la bunici, când înmuiam pâinea albă pufoasă în mâncarea de păstăi cu roșii și usturoi.
Chiar dacă ne apropiem cu pași repezi de iarnă, suntem acum suficient de norocoși să ne putem bucura de păstăi tot timpul anului. Și nu vorbesc despre cele proaspete, importate, cu prețuri mari din supermarket.
În majoritatea magazinelor mari veți găsi un raion cu legume congelate, fie vrac, fie ambalate individual. Prețul acestora este foarte accesibil iar legumele (sau fructele) sunt la fel de bune, uneori chiar mai bune decât cele proaspete. Legumele congelate beneficiază de o procesare foarte rapidă după recoltare, în timp ce legumele proaspete pot trece printr-un proces de “întreținere” cu diferite substanțe pentru ca acestea să reziste transportului și expunerii prelungite în magazine. În tot acest timp legumele și fructele proaspete își pierd din nutrienți.
Am făcut acest “ocol” povestindu-vă despre legumele proaspete vs. legume congelate, pentru că această rețetă este făcută aproape în întregime din legume congelate (două tipuri de păstăi și mazăre), drept urmare este și super rapidă!

Mâncare de păstăi și mazăre
Ingrediente
- 1-2 linguri ulei
- 1 ceapă
- 1 ardei kapia
- 1 conservă roșii cuburi (400 g)
- 450 g păstăi verzi congelate
- 450 g păstăi galbene congelate
- ~200 g mazăre congelată
- condimente după gust (sare, piper, eu am pus și oregano)
- 3-4 căței de usturoi
- 1 legătură pătrunjel
Instrucțiuni
- Într-o cratiță încăpătoare (în care urmează să facem toată mâncarea) adăugăm uleiul la încins
- Adăugăm ceapa tocată și ardeiul kapia tăiat cubulețe și le călim împreună pentru 5-7 minute. La nevoie putem adăuga putină apă pentru ca acestea să nu se ardă sau să se lipească
- Adăugăm conserva de roșii și mai călim 5 minute
- Adăugăm legumele congelate și amestecăm
- Completăm cu apă în așa fel încât toate legumele să fie acoperite de apă
- Acoperim cratița parțial cu un capac până începe apa să fiarbă, după care îl putem lăsa deoparte pentru ca aceasta să scadă prin evaporare
- Gustăm din când în când pentru a verifica dacă legumele sunt fierte și putem începe să condimentăm după gust
- Cu 5 minute înainte să oprim focul, trecem prin presă usturoiul și amestecăm bine
- Oprim focul și adăugăm o mână de pătrunjel tocat și amestecăm 🙂