Acest pate de linte cu nuci este ușor de făcut, are un aport mare de nutrienți, este sățios, iar despre cât de gustos e… va trebui să vă convingeți singuri (nu trebuie să mă credeți pe cuvânt) 😜
Lintea, alături de alte “boabe”, face parte din familia leguminoaselor și reprezintă o sursă bogată de proteine (alături de soia, mazăre și fasole) – 9 g de proteine la 100 g linte.
Aceasta este o sursă de minerale precum fosfor, fier, zinc și magneziu. Dacă vreți să știți mai multe despre beneficiile pe care le aduce consumul de linte vă recomand acest scurt articol.
Pentru prezentare, eu am întins lintea pe niște pâinici din secară dar dacă doriți să reduceți consumul de produse făinoase puteți să tăiați feliuțe de ardei sau de morcov pe care să le folosiți pe post de “linguriță”

Pate de linte roșie cu nuci
Ingrediente
- 150 g linte roșie
- 50 g nuci
- ½ morcov
- 1 ceapă mică
- 1 lingură pastă ardei/ boia dulce (opțional)
- 1 lingură ulei floarea soarelui
- 2 linguri ulei rapiță (sau de măsline)
- ½ lămâie
- 1 praf turmeric (curcumă)
- sare, piper
Instrucțiuni
- Adăugăm apă peste linte și o lăsăm la înmuiat ~2 ore (nu este un pas obligatoriu pentru că lintea roșie fierbe foarte repede și fără înmuiere)
- Adăugăm la fiert cu suficientă apă, lintea spălată în câteva ape, împreună cu morcovul tăiat feliuțe ca să fiarbă ușor. Lintea și morcovul ar trebui să fie complet fierte în aproximativ 25 de minute (gustați pentru a vă asigura că au fiert)
- Separat, într-o tigaie antiaderentă, adăugăm o lingură de ulei de floarea soarelui și ceapa tocată
- Când ceapa devine translucidă, adăugăm pasta de ardei (opțional), amestecăm bine și după două minute oprim focul (dacă nu aveți pastă de ardei puteți să adăugați mai târziu puțină boia dulce)
- După ce s-a fiert lintea, scurgeți apa, dar păstrați într-o ceșcă puțin lichid
- Într-un robot de bucătărie, adăugăm lintea scursă, morcovul, ceapa, nucile, sare, piper, turmeric și zeama de la jumătate de lămâie
- Pornim robotul si amestecăm până obținem o pastă. Va fi necesar ca din când în când să oprim robotul și să încorporăm pasta care se ridică pe marginea vasului
- În funcție de consistență, adăugăm ulei de rapiță/măsline și puțină apă (din cea în care a fiert lintea) și continuăm să amestecăm până ajungem la textura dorită
Pingback: Supă cremă de linte roșie cu legume - Erbivorul - Supe & Ciorbe