Una din bucuriile pe care mi le aduce primăvara este savoarea cartofilor noi, fierți sau copți, cu puțin ulei de măsline și verdeață 💚
Cartofii noi îmi aduc aminte de vacanțele petrecute la țară, când bunica aducea “de la vale” cartofi noi pe care îi fierbea și îi prăjea și pe care îi mâncam cu usturoi și verdeață.
Rețeta de față este o variantă mai puțin calorică, pentru că nu prăjim cartofii, reducem cantitatea de ulei folosită, doar stropindu-i și pregătindu-i la cuptor.
Cred că farmecul cartofilor noi este coaja acestora, subțire, și care, rumenită în cuptor dă cartofilor o aromă deosebită. Nu mai vorbim de aportul suplimentar de fibre!
Noi i-am mâncat alături de o salată de roșii, ridichi și ceapă verde cu invitați speciali de data aceasta, carnații de la Beyond Meat. Aceștia sunt cârnați 100% vegetali din proteină de mazăre. (Știu… arată PREA REALI 😄). Așa că dacă sunteți interesați să încercați o alternativă vegetală îi puteți găsi în Kaufland sau rețeaua Metro alături de Beyond Burger.
Alternative similare, produse local, la fel de gustoase oferă Verdino (mici, cârnați burgeri etc.), care se află des în frigiderul Erbivorului 🙂

Cartofi zdrobiți la cuptor
Ingrediente
- 10 cartofi noi (mărime mică-medie)
- 3 linguri ulei de măsline
- 2-4 căței de usturoi
- pătrunjel tocat
- sare și piper
Instrucțiuni
- Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert (nu curățăm coaja)
- Între timp încingem cuptorul la ~200° Celsius și tapetăm o tavă cu hârtie de copt
- Într-un bol, amestecăm uleiul de măsline cu usturoiul trecut prin presă și pătrunjelul tocat
- Când cartofii sunt aproape fierți (furculița intră relativ usor în ei, dar rămân compacți cât de cât), îi scurgem și îi așezăm în tavă
- Cu o furculiță, apăsăm ușor pe fiecare până când aceștia se zdrobesc parțial
- Cu o lingură adăugăm deasupra fiecărui cartof câte puțin din amestecul de ulei, pătrunjel și usturoi. Adăugăm sare și piper după gust.
- Introducem cartofii în cuptorul încins pentru ~15 minute, cu funcția de grill pornită (sau căldură de sus) dacă aveți
- Urmăriți gradul de rumenire și scoateți tava când sunteți mulțumiți 🙂