fbpx

10 Mituri despre Dieta Vegana

Stilul de viață vegan devine din ce în ce mai popular. Însă, chiar și așa, încă există tot felul de păreri preconcepute sau mituri. Înainte să vă povestesc despre cele mai întâlnite 10 mituri legate de dieta vegană, o să vă las mai jos și definiția veganismului ca stil de viață 😊

Veganismul este o filosofie și un stil de viață care încearcă să excludă - pe cât posibil și practicabil - toate formele de exploatare și cruzime față de animale pentru mâncare, îmbrăcăminte sau orice alt scop; prin extensie, promovează dezvoltarea și folosirea alternativelor în beneficiul animalelor, oamenilor și mediului înconjurător. Ca dietă, presupune eliminarea tuturor produselor de origine animală sau derivate.

Acum hai să vedem care sunt cele mai populare mituri despre dieta vegană  🧐

Mit #1 Este costisitor să ai o alimentație vegană

Pe masură ce acest stil de viață a devenit din ce în ce mai popular, a apărut si o oportunitate de creștere pe această nișă prin comercializarea alternativelor vegetale la cele tradiționale: alternative la carne, lactate etc. Dacă inițial acestea aveau un preț mai ridicat la raft pentru că erau produse în serii mici, în ultimul timp, au devenit din ce în ce mai accesibile concurând sau chiar fiind mai ieftine decât produsele de origine animală.

sacosa cumparaturi

Totuși, dacă ne gândim la ce înseamnă de fapt dieta vegană – o dietă bazată pe plante – atunci concluzionăm rapid că prețul leguminoaselor, fructelor și legumelor este cu mult mai accesibil decât cel al produselor animale. Iar dacă luăm în considerare aprovizionarea în cantități mai mari (linte, năut, nuci etc.) deja prețul e din ce în ce mai mic. Nu mai vorbim de accesibilitatea fructelor și legumelor congelate rapid.

Este foarte posibil însă, ca pentru un vegan la început de drum, să crească puțin costurile pentru că sunt atâtea de încercat! (mi s-a întâmplat și mie) Deodată se deschide un univers al gusturilor și vrei să încerci din toate ca să descoperi ce îți place. După câteva luni însă, realizezi că de fapt costurile au scăzut în loc să crească. 

Dacă vrei să te inspiri pentru lista ta de cumpărături, aruncă-ți un ochi în Cămara Erbivorului.

Mit #2 Veganii mănâncă doar eco/bio, fără gluten, fără coacere etc.

Atunci când aleg să adopte o dietă bazată pe plante, mulți oameni încep să fie din ce în ce mai interesați de calitatea alimentelor și de cum se simt după ce le consumă. Așa că de multe ori veganii sunt și mai orientați către alegerea produselor ecologice sau au anumite preferințe de consum. Dar aceasta nu este o regulă. Dieta vegană este o dietă bazată pe plante (ecologice sau nu) în timp ce preferința pentru alimente ecologice sau fără gluten poate aparține și celor care au o dietă omnivoră.

Organic
gluten free

Atunci când vine vorba de modul de pregătire a mâncării, există și preferințe către variante cât mai puțin procesate termic. Astfel, cei care au o dietă raw-vegană, preferă alimentele cât mai puțin procesate (maximum ~40-48 grade Celsius).

Mit #3 E greu să îți iei necesarul de proteine din alimentație atunci când ești vegan

Acesta este unul dintre cele mai persistente mituri și unul din primele subiecte despre care este “interogat” un vegan. Tocmai din acest motiv, am scris un articol care să explice De unde își iau proteinele veganii? 😁

Dar pe scurt, în lumea alimentelor vegetale proteinele se găsesc din abundență și nu există o diferență calitativă între cele vegetale și cele de origine animală, ba dimpotrivă, cele vegetale vin la pachet cu o mulțime de alte beneficii – fibre, vitamine și minerale!

leguminoase

Mit #4 Femeile însărcinate nu pot să fie vegane

Alimentația este un factor important în sarcină și alăptare indiferent de stilul de viață ales, vegan sau omnivor, iar dieta ar trebui să fie una echilibrată pentru sănătatea mamei și a bebelușului.

O dietă vegană echilibrată este potrivită pentru femeile însărcinate sau care alăptează, dacă se acordă atenția necesară micronutrienților (vitamine, minerale, acizi grași, aminoacizi etc.). Starea de sănătate a mamei de dinainte de sarcină este și ea foarte importantă pentru un “start” echilibrat.

Pentru cazuri specifice însă, este cel mai înțelept să consultați un medic specializat pentru a vă asigura de startea optimă de sănătate.
Vă las aici și o listă cu medici vegani în România.

in gradina

Mit #5 Dieta vegană nu este indicată copiilor

Alimentația copiilor este un factor determinant în dezvoltarea lor așa că alegerile alimentare trebuie făcute în mod conștient și informat. La fel ca și pentru femeile însărcinate, dieta vegană este sigură pentru copii atâta timp cât familia acestora este bine informată și atentă la nevoile nutriționale necesare creșterii și dezvoltării lor echilibrate. Pentru siguranța copiiilor, oricând este necesar, cereți ajutorul unor medici nutriționiști sau dieticieni (link mai sus).

Mit #6 Mâncarea vegană este întotdeauna sănătoasă

O alimentație bazată pe plante nu e neaparat o alimentație sănătoasă dacă aceasta presupune un consum ridicat de alimente procesate.
Dacă am folosi raționamentul acestui mit, am putea mânca chipsuri sau cartofi prăjiți la orice masă a zilei. Și nu spun că nu putem… dar cu siguranță asta ar avea repercusiuni asupra sănătății noastre.

cartofi prajiti

Pentru ca o dieta vegană să fie sănătoasă aceasta presupune un consum echilibrat de cât mai multe alimente integrale, cât mai puțin procesate industrial. Bineînțeles… pe lângă micile excepții pe care le facem cu toții: gogoașa pudrată cu zahăr din abundență, burgerul sau salamul vegetal, tortul acela de ciocolată!

Mit #7 Slăbești dacă ai o dietă vegană

Un rol semnificativ în slăbire o are deficitul caloric. Alimentele vegetale sunt mai puțin dense caloric și ne satură mai repede, drept pentru care o mare parte din cei care adoptă o dietă vegană pierd și câteva kilograme în timp. Dar nu este o regulă! S-ar putea de fapt să se întample contrariul, și această dietă să ne îngrașe dacă vom consuma prea mult din anumite grupe de alimente (vezi povestea cu cartofii prăjiți de mai sus).

Cheia succesului stă din nou în echilibru! 😇

sport si dieta

Mit #8 Nu poți să obții performanțe sportive dacă ai o dietă vegană

Acesta este iar unul din miturile populare despre dieta vegană, infirmat prin atâtea exemple practice. Dacă vreți să aflați mai multe într-o formă ușor de urmărit, puteți viziona filmul The Game ChangersCei care au revoluționat jocul – care demontează practic acest mit. În plus, dacă vreți să aflați mai multe despre atleți vegani din toată lumea puteți să găsiți mai multe informațiii pe acest site.

Mit #9 Veganii trebuie să ia suplimente ca să fie sănătoși

Acesta este unul din miturile cele mai dezbătute în ceea ce privește dieta vegană pentru că veganii trebuie să suplimenteze vitamina B12 (care are un rol foarte important în funcționarea sistemului nervos). Dar unul din detaliile mai puțin cunoscute este că deficiența de B12 poate apărea și la cei care au o alimentație omnivoră sau la cei peste 50 de ani când începe să scadă abilitatea corpului de a absorbi B12 din alimentație.

suplimente alimentare

Mai mult decât atât, prin consumul de alimente vegetale cu un aport mare de micronutrienți, veganii se protejează de tot felul de deficiențe pe care omnivorii le corectează prin suplimentare.

Mit #10 Mâncarea vegană este plictisitoare

Bucataria vegană este una dintre cele mai inventive și versatile bucătării indiferent de specificul cultural. Diversitatea din lumea plantelor ne oferă atâtea opțiuni și inspirație încât e greu să te plictisești. Cei care aleg să facă schimbarea de la o dietă omnivoră la una vegană sunt mereu surpinși de multitudinea gusturilor, aromelor, condimentelor și combinațiilor pe care le pot face. Și dacă nu mă crezi pe cuvânt… încearcă una din rețetele mele!💚

Tu ce mituri ai mai auzit despre dieta vegană? Dă-mi de veste în comentarii sau spune-mi despre ce ai vrea să mai citești pe blog ❤️

2 Comments

  1. Cristina Carmen Economu says:

    Multumesc mult pt informatii! O mica parte le stiam!
    Sunt ovo lacto vegetariana! Si daca nu as mai manca dulciuri din comert ar fi perfect!

Lasă-mi un mesaj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primești cele mai noi rețete și articole!

Abonează-te la Newsletter

+ un Cadou surpriză pe mail după abonare