Dacă vă este poftă de o tartă cu fructe, această rețetă cu caise din compot o să vină în întâmpinarea dorințelor voastre!
Nu numai că este foarte ușor de pregătit, dar aluatul poate fi folosit la o mulțime de alte tarte dulci, prin schimbarea fructelor din interior.
Dacă ați mai pregătit aluat de tartă, știți că uneori acesta se rupe atunci când îl întindem. În cazul acestui aluat, întinderea foii este destul de ușoară fiind necesare doar câteva ajustări pe margine.
Iar după coacere, are textura perfectă: ușor sfărâmicios și aerat!
Dacă aș fi avut de ales, aș fi mers pe varianta cu fructe proaspete doar că în aprilie n-am avut de unde să iau caise . Așa că dacă optați pentru fructe din compot, vă recomand să le lăsați puțin la scurs folosind un șervet sau pe suprafața unei strecurători.
Tocmai pentru a evita ca umiditatea din fructe să înmoaie blatul, am ales să fac un “pat” din făină de migdale, care a mai și dat o aromă deosebită tartei.

Dacă v-ați aruncat un ochi pe ingrediente, probabil ați văzut deja că untul vegan este un ingredient de bază pentru aluat la fel ca pentru majoritatea tartelor tradiționale.
Eu am folosit unt vegan de la Naturli, disponibil cam în toate supermarketurile. Dacă vreți să știți mai multe despre produsele Naturli, puteți să citiți și recenzia mea pentru diferite produse sau să verificați site-ul lor.
Dacă totuși nu găsiți untul vegan, și vreți să folosiți ulei de cocos, sau eventual să încercați o variantă fără zahăr în aluat, atunci vă mai las o rețetă de tartă rustică (galette) pe care am pregătit-o cu fructe proaspete.

Tartă vegană cu migdale și caise
Echipament
- tava rotunda cu diametru de 24 cm
- Robot de bucatarie cu lama in forma S
Ingrediente
- 275 g făină albă
- 125 g unt vegan (eu am folosit de la Naturli)
- 125 g zahăr alb
- 5 linguri apă rece (eu am adăugat cuburi de gheață)
- 300 g caise din compot (dar merg chiar mai bine fructe proaspete)
- 70 g făină de migdale
Instrucțiuni
- În vasul robotului de bucătărie adăugăm făina, zahărul și untul
- Mixăm până obținem o consistență granulată/ "nisipoasă"
- Adăugăm apa rece și mixăm din nou. Ar trebui să obținem o consitență care să își păstreze forma la presare. Dacă vi se pare înca prea uscată, mai adăugați 1 lingură de apă
- Vărsăm conținutul vasului pe blatul de lucru și îl adunăm cu mâinile alcătuind o bilă compactă pe care o acoperim cu folie alimentară și o introducem la frigider pentru o oră
- Între timp, scoatem cu grijă caisele din lichid și le punem la scurs în așa fel încât să eliminăm lichidul în exces
- După o oră, scoatem aluatul din folie și îl împărțim în 2 părți egale pe care le modelam în două bile
- Pudrăm suprafața de lucru cu făină și începem să întindem prima bilă până obținem o foaie cu diametru mai mare decât tava, ca să putem să așezăm aluatul pe baza tăvii și puțin pe pereții acesteia
- Dăcă în timp ce întindeți foaia aluatul se crapă pe margini, puteți să îl lipiți cu degetele prin presare
- Așezăm foaia în tavă și presăm aluatul pe marginile acesteia, după care adăugăm făina de migdale și o distribuim uniform pe toată suprafața
- Așezăm cu grijă caisele peste făina de migdale
- Pregătim a doua foaie de aluat din cealaltă bilă și o așezăm cu grijă deasupra caiselor începând dintr-o margine, în așa fel încât aluatul să se muleze pe fructe
- Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 175° pentru 20-25 de minute sau până se rumenește uniform
- După ce e gata, o lăsăm să se răcească puțin și o pudrăm cu zahăr