1. Dă-ți timp. E normal să ne fie greu să facem schimbări alimentare când aceste alimente au făcut mereu parte din alimentația noastră.
2. Studiază mai mult despre dezavantajele consumului de lactate (poți începe cu linkurile pentru articolele pe care le-am folosit eu pentru documentare, adăugate la finalul articolului) și avantajele dietei pe bază de plante. În felul acesta, nu numai că vei afla informații noi dar îți vei construi motivația pentru schimbare.
3. Informează-te despre industria producătoare de lapte. Vei descoperi că aceasta este de multe ori o industrie mai crudă decât cea a producerii de carne. Îți vei crește compasiunea și va pune niște lucruri în perspectivă într-un mod în care poate nu ai realizat până acum. Eu una am simțit că motivația etică a fost cea care m-a determinat să renunț la produsele lactate.
4. Citește etichetele! Foarte multe din produsele de la raft conțin lapte, zer, lapte praf și tot felul de variații. Fiind încadrat ca alergen, acesta este trecut cu litere îngroșate în lista de ingrediente de pe ambalaj.
Atunci când vezi o mențiune de tipul: poate conține urme de lapte, nuci, susan etc. înseamnă că alimentul respectiv este produs într-o unitate în care se procesează și astfel de ingrediente și nu înseamnă neaparat că îl conține. E important totuși de știut că poate fi contamiat cu acești alergeni, informație esențială pentru cei care au alergii severe.
5. Testează diferite alternative vegetale. Nu te lăsa descurajat dacă unele nu îți plac. Eu de exemplu, nu mă împăcam deloc cu iaurtul sau laptele de soia la început. Mi se părea că au un gust pregnant și le-am evitat un an-doi, până când am decis să le mai dau o șansă. Am încercat diferite branduri, iar acum este unul dintre preferatele mele.
Testează diferite tipuri de brânză (cremă, bloc, fermentată) din diferite ingrediente: caju, migdale, cocos… Sigur o să găsești una pe placul tău!
Alege pe cât posibil produse cu etichete simple, cu puțin zahăr sau deloc, îmbogățite cu calciu și vitamine.
6. Dacă îți place să experimentezi poți să încerci să-ți faci acasă propriul lapte sau brânză din ingrediente vegetale. Găsești o mulțime de rețete online.
7. Bucură-te de beneficii: s-ar putea să pierzi câteva kilograme, să ți se curețe tenul, să nu te mai balonezi sau să te constipi, s-ar putea să ai mai multă energie și să te refaci mai repede după antrenamente dacă practici sport.