Unul dintre produsele care m-a cucerit iremediabil este tonul din conservă.
Personal le-am încercat doar pe cele două din imagine, în ulei de măsline și cu ierburi mediteraneene.
Ingrediente pentru conserve:
Alternativă ton cu ulei de măsline: texturat proteic din soia 50% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, sare, ulei vegetal din soia, arome naturale), apă, ulei vegetal de măsline 14%, dextroză, suc concentrat de lămâie, aromă, amidon, ulei vegetal de microalge Schizochytrium sp*., antioxidant: extract bogat în tocoferol.
Alternativă ton cu ierburi mediteraneene: texturat proteic din soia 50% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, sare, ulei vegetal de soia, arome naturale), apă, ulei vegetal de rapiță, dextroză, suc de lămâie concentrat, aromă, amidon, condimente și legume deshidratate (în proporție variabilă: pătrunjel, roșii, usturoi, piper), ierburi mediteraneene 1% (rozmarin, busuioc, oregano).
Conservele mai sunt disponibile în patru alte variante: cu chili și ghimbir, cu lămâie și piper, cu sos de maioneză, cu sos de maioneză și chili.
Dar ceva fără soia? E periculoasă în special pentru femei. Am prieteni care au fost în Japonia, mi-au spus că produsele din soia de acolo sunt din soia fermentată, nu folosesc soia făină sau texturată ca la noi. Nici tofu nu are același gust și e tot din lapte de soia fermentat. Mi-au adus niște folii transparente din soia pe care, după ce le-am hidratat le-am pus într-o salată cu legume și morcov și au fost foarte interesante ca gust!
Nu stiu despre alte alternative de peste in Romania (cu sau fara soia) insa ideea ca soia ar fi periculoasa pentru femei sau oricine altcineva este eronata. Acesta este un mit care s-a tot propagat fara a fi verificat pentru ca se credea ca soia contine estrogen. Insa ceea ce gasim in soia (si in alte plante plrecum: alune, floarea soarelui, nuca de cocos, marar, oregano, struguri rosii, telina etc.) este FITOestrogen care este dovedit in nenumarate studii stiintifice ca are chiar efect protector. Incerc pe cat posibil sa imi limitez sfaturile in acest domeniu pentru ca nu am nicio pregatire medicala 🙂 sunt doar pasionata in legatura cu subiectul asa ca va indemn sa va faceti propria deocmentare. Va las aici un video (https://nutritionfacts.org/video/soy-breast-cancer-3/)
Cat despre tofu si alte produse derivate din soia, e bine de stiut ca orice tofu este produs prin fermentare 🙂 nu doar in Japonia. Bineinteles textura si gustul difera de la un producator la altul si de la o tehnica la alta. Am fost si eu in Japonia 😀 si bineinteles am avut experiente diferite cu texturi diferite.
Insa poti da o atentie deosebita sursei de soia, cumparand produse care certifica faptul ca soia nu este modificate genetic, desi din ce stiu in Uniunea Europeana acestea nu sunt folosite pentru consumul uman.
Produse procesate, incluzand aici si soia texturata dar nu numai, sunt foarte multe pe piata. Depinde de noi cat de mult “spatiu” le alocam in alimentatie.