Am încercat tonul vegan PlanTuna de la Unfished și vreau să vă povestesc și vouă despre ce produse sunt disponibile și cum mi s-au părut mie.
Dacă nu ați aflat deja, printre multitudinea de alternative vegetale disponibile în magazinele din România, avem acum și o alternativă la pește!! Mai exact alternative la ton și somon, disponibile sub formă de salate, conserve și cremă tartinabilă.
- Salată Mexicană – 240 g
- Salată California – 240 g
- Ton la conservă în 6 variante – 150 g
- Pastă tartinabilă (2 variante de PlanTuna și 1 variantă de PlantZalmon
) – 100 g

Un detaliu care mă bucură enorm este faptul că Unfished este un brand românesc!! Da, da, ați citit bine!
Gama Unfished aparține de Prefera Foods (cei care dețin Capricii și Delicii și de Azi) și activează sub deviza Fish in the water, Plant on the plate (Pește în ocean, plante în farfurie). În interviul acordat către Retail FMCG Media, Raul Ciurtin, CEO Prefera Foods, vorbește despre sustenabilitate și salvarea oceanelor și a resurselor acestora pentru un viitor mai bun.
Se întâmplă frecvent ca veganii să fie întrebați Dar nu mănânci nici pește?!, neînțelegând motivația pentru o astfel de alegere.
Foarte mulți oameni au intrat în contact cu puține informații legate de impactul pe care îl producem asupra planetei prin golirea oceanelor de pește și ce presupune pescuitul intensiv.
Recent, a fost lansat un documentar pe Netflix, care se numește Seaspiracy și pe care vi-l recomand cu căldură. Iar ca să vă fac curioși, o să vă las mai jos Trailerul oficial.
Buuun…! Acum să vă povestesc despre cum mi s-au părut produsele pe care le-am încercat.
În primul rând, dacă vă hotărâți să le încercați, v-aș recomanda să vă ajustați așteptările în ceea ce privește gustul. Acesta este destul de asemănător, dar dacă e să fim sinceri nu reproduce în totalitate gustul de pește.
Dacă mă întrebați pe mine… nu e neaparat un lucru rău! Nu știu cum sunteți voi, dar mirosul conservelor cu pește nu e cel mai apetisant.
Primele produse pe care le-am testat au fost salatele. Mi-e destul de greu să mă decid care îmi place mai mult pentru că sunt destul de diferite. Cred totuși că aș alege varianta mexicană doar pentru că sunt eu mare amatoare de fasole roșie.
Ambele au același conținut de ton vegan, cu legume în proporții diferite, cea mexicană fiind puțin mai condimentată.
Adaug mai jos ingredientele pentru ambele salate:
Salata California:
amestec de legume 60% (porumb dulce, mazăre, morcovi, ardei roșu, ceapă, măsline negre, în proporții variabile), texturat proteic din soia 25% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, ulei vegetal din soia, arome naturale), dextroză, sare, suc de lămâie concentrat, aromă, amidon, ulei vegetal rapiță.
Salata Mexicană:
amestec de legume 60% (fasole roșie, porumb dulce, ardei roșu, morcov, ceapă, în proporții variabile), texturat proteic din soia 25% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, ulei vegetal din soia, arome naturale, dextroză, sare, suc concentrat de lămâie, aromă, amidon), ulei vegetal de rapiță, ardei iute 0,6%.
Prețul acestora variază între 11 și 13 ron (în funcție de reduceri). Sunt atât de bune încât să merite această sumă de bani? Da și nu.
DA: Este o salată gata pregătită pentru a fi mâncată fără a mai fi necesară pregătirea ingredientelor sau achiziționarea lor separată.
DA: Poate fi depozitată între 4 și 25 de grade Celsius deci nu necesită depozitare la frigider înainte de a fi desfacută. Asta o face un candidat ideal pentru a fi luată la pachet (oriunde vreți voi – serviciu, mare, munte, drumeții etc.).
DA: Conține un produs inovator care imită destul de bine tonul și în plus are un aport ridicat de proteine (6,6 g la o porție de salată California și 8,5 g pentru cea Mexicană).
NU: Dacă ai toate ingredientele deja acasă (porumb, ardei, măsline etc.) atunci poți folosi una din conservele care conțin doar alternativa la ton pentru a crea mai multe salate cu un preț redus.
Unul dintre produsele care m-a cucerit iremediabil este tonul din conservă.
Personal le-am încercat doar pe cele două din imagine, în ulei de măsline și cu ierburi mediteraneene.
Ingrediente pentru conserve:
Alternativă ton cu ulei de măsline: texturat proteic din soia 50% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, sare, ulei vegetal din soia, arome naturale), apă, ulei vegetal de măsline 14%, dextroză, suc concentrat de lămâie, aromă, amidon, ulei vegetal de microalge Schizochytrium sp*., antioxidant: extract bogat în tocoferol.
Alternativă ton cu ierburi mediteraneene: texturat proteic din soia 50% (apă, proteină din soia, gluten din grâu, sare, ulei vegetal de soia, arome naturale), apă, ulei vegetal de rapiță, dextroză, suc de lămâie concentrat, aromă, amidon, condimente și legume deshidratate (în proporție variabilă: pătrunjel, roșii, usturoi, piper), ierburi mediteraneene 1% (rozmarin, busuioc, oregano).
Conservele mai sunt disponibile în patru alte variante: cu chili și ghimbir, cu lămâie și piper, cu sos de maioneză, cu sos de maioneză și chili.

Tonul vegan cu ierburi mediteraneene și-a găsit repede locul într-o porție de paste și am obținut o cină cu efort minim. Am adăugat câteva roșii cherry și busuioc proaspăt și masa a fost gata cât ai zice pește!
Tonul în ulei de măsline s-a mâncat rapid într-un senviș improvizat și a fost prea bun ca să stea la pozat.
În ceea ce privește gustul, e adevărat că nu e o imitație perfectă a tonului dar este suficient de bun pentru mine – are textura potrivită, un gust destul de asemănător și un preț similar (~11 ron) cu tonul adevărat. Cârcotașii vor spune că e un preț mare având în vedere că ingredientul principal este soia care nu e deloc scumpă.
Însă, din experiența de până acum, urmărind piața alternativelor la produsele animale, de multe ori prețul acestora este ajustat în timp, pe măsură ce apar tot mai multe alternative iar cererea crește. E de așteptat ca un produs de nișă să coste mai mult pentru că producția este mai mică.
Încă nu am încercat pastele tartinabile pentru că nu le-am mai prins la raft dar sunt cel puțin curioasă să le încerc și eventual să pregătesc un aperitiv cu ele.
În momentul de față produsele pot fi găsite in Auchan, Cora, Mega Image (în general plasate lângă conservele de pește) și în magazine online.
În linii mari recomand produsele fără ezitare. Cred că merită să le dai o șansă și apoi să te decizi dacă îți plac sau nu.
Cu atât de multe alternative, cred din ce în ce mai mult că viitorul e vegan!
Tu ce parere ai?
Dacă vrei să citești mai multe recenzii poți accesa secțiunea Blog -> Recenzii și te poți abona pentru a primi pe email cele mai noi rețete și articole.
*Acesta nu este un articol sponsorizat de Unfished, ci o recenzie pe baza experienței mele personale prin testarea produselor menționate mai sus.
Dar ceva fără soia? E periculoasă în special pentru femei. Am prieteni care au fost în Japonia, mi-au spus că produsele din soia de acolo sunt din soia fermentată, nu folosesc soia făină sau texturată ca la noi. Nici tofu nu are același gust și e tot din lapte de soia fermentat. Mi-au adus niște folii transparente din soia pe care, după ce le-am hidratat le-am pus într-o salată cu legume și morcov și au fost foarte interesante ca gust!
Nu stiu despre alte alternative de peste in Romania (cu sau fara soia) insa ideea ca soia ar fi periculoasa pentru femei sau oricine altcineva este eronata. Acesta este un mit care s-a tot propagat fara a fi verificat pentru ca se credea ca soia contine estrogen. Insa ceea ce gasim in soia (si in alte plante plrecum: alune, floarea soarelui, nuca de cocos, marar, oregano, struguri rosii, telina etc.) este FITOestrogen care este dovedit in nenumarate studii stiintifice ca are chiar efect protector. Incerc pe cat posibil sa imi limitez sfaturile in acest domeniu pentru ca nu am nicio pregatire medicala 🙂 sunt doar pasionata in legatura cu subiectul asa ca va indemn sa va faceti propria deocmentare. Va las aici un video (https://nutritionfacts.org/video/soy-breast-cancer-3/)
Cat despre tofu si alte produse derivate din soia, e bine de stiut ca orice tofu este produs prin fermentare 🙂 nu doar in Japonia. Bineinteles textura si gustul difera de la un producator la altul si de la o tehnica la alta. Am fost si eu in Japonia 😀 si bineinteles am avut experiente diferite cu texturi diferite.
Insa poti da o atentie deosebita sursei de soia, cumparand produse care certifica faptul ca soia nu este modificate genetic, desi din ce stiu in Uniunea Europeana acestea nu sunt folosite pentru consumul uman.
Produse procesate, incluzand aici si soia texturata dar nu numai, sunt foarte multe pe piata. Depinde de noi cat de mult “spatiu” le alocam in alimentatie.