Cum au început frunzele din copaci să se îngălbenească, au început să-mi fugă ochii după dovleci de toate felurile. Ca să încep sezonul cum se cuvine am pregătit un ștrudel de foietaj umplut cu un “jeleu” de dovleac.
Rețetele pragătite cu aluat foietaj (cumpărat) sunt cel mai ușor de pregătit pentru că nu trebuie decât să improvizezi umplutura și să pornești cuptorul. Restul e doar o joacă și o oportunitate să fim creativi atunci când împletim aluatul.
Știți că se spune că de multe ori mâncăm și cu ochii, așa că m-am gândit să folosesc aceasta împletitură pe cat de simplă pe atât de atractivă când vine vorba de rezultatul final. Am adăugat pas cu pas detalii în rețeta de mai jos despre cum să tăiați aluatul și să îl împletiți. Să nu vă lăsați intimidați, pentru că nu e deloc complicat.
Am pregătit în trecut o rețetă cu împletitură identică pentru un Ștrudel cu mere și smochine, însă cu aluat făcut în casă. Puteți să vă aruncați un ochi și acolo pentru inspirație.
Tot în ideea că nu ne folosim doar de papilele gustative pentru a simți gustul, condimentele pe care le folosim sunt foarte importante atunci când pregătim o prăjitură cu dovleac. Cele folosite de mine (scorțișoară, ienibahar, cuișoare, nucșoara) sunt doar o sugestie, voi puteți să vă jucați din cantități sau să adăugați și alte condimente de sezon.
Tărâțele de psyllium sunt ingredientul principal pentru a obține acea textură compactă a piureului de dovleac și care va împiedica scurgerea umpluturii la coacere. În plus îi permite ștrudelului să rămână în această formă bombată adăugând o cantitate mai mare de umplutură.
Găsiți ușor aceste tărâțe în plafare sau magazine mari, și vă recomand cu căldură să le procurați pentru că le puteți folosi și în alte preparate precum smoothies, terciuri, chiftele și mâncăruri (pentru a le îngroșa/închega).

Ștrudel de foietaj cu jeleu de dovleac
Ingrediente
- 400 g aluat foietaj (cumpărat)
- 400 g piure de dovleac
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță ienibahar
- ¼ linguriță cuișoare
- ¼ linguriță nucșoară
- 4 linguri zahăr
- 2 linguri tărâțe psyllium
Instrucțiuni
- Adăugăm piureul de dovleac într-o crăticioară pe foc, adăugăm zahărul și condimentele și amestecăm
- Fierbem dovleacul 5-10 minute ca să eliminăm lichidul în exces și spre final adăugăm tărâțele de psyllium și amestecăm
- În 1-2 minute o să observăm cum piureul de dovleac începe să se închege, păstrandu-și forma
- Dăm deoparte crăticioara și lăsăm piureul să se răcească
- Între timp întindem aluatul foietaj pe o hârtie de copt, facem câte două crestături în extremități și apoi tăiem foaia ca un pamier, numărând în ambele părți un număr egal de "frunze"
- Adăugăm pe mijloc piureul răcit și îndoim prima parte crestată
- Apoi de la baza "palmierului" tragem câte o "frunză" din fiecare parte, ca și cum am împleti aluatul. Când ajungem la capăt, închidem și a doua latură crestată și îl "sigilăm" cu ultimele "frunze"
- Cu ajutorul hârtiei de copt pe care am împachetat ștrudelul, îl mutăm într-o tavă în care am așezat în prealabil o altă hârtie de copt (cele două straturi de hârtie sunt recomandate pentru a evita arderea foietajului la bază)
- Ungem cu puțin ulei cu ajutorul unei pensule și introducem tava în cuptorul preîncălzit la 170°-175° pentru 25-40 de minute în funcție de cuptor
- După coacere, pudrăm cu zahăr vanilat și scorțișoară și îl lăsăm să se răcească pe un grătar
Delicios!
multumesc!! ❤️
Pingback: Plăcintă de dovleac cu scorțișoară cu aluat făcut în casă - Erbivorul - Deserturi
Pingback: Budincă de chia cu dovleac - Erbivorul - Mic dejun